duminică, 17 aprilie 2011

NEALE DONALD WALSCH – Despre mânie

Mânia este o emotie naturală. Este pur si simplu o eliberare de energie. Este eliberarea de o incarcatura negativa. Este modul nostru de a spune: Nu, multumesc. Este cat se poate de bine sa fiti mânioşi, iar oricine va spune ca nu este asa, nu intelege natura conditiei umane – si cat de vindecatoare poate fi mania.

De asemenea, mânia este modul nostru de a spune: Nu sunt de acord cu asta – si imi sustin cu patima dezacordul! Este si modul nostru de a spune: Inceteaza! Ispraveste cu asta! Este si modul nostru de a spune Nu! 

Multi dintre noi am fost invatati in copilarie ca nu este in regula sa-ti exprimi mânia. Daca faceam acest lucru, eram trimisi in camera noastra. Este pacat, deoarece, inca de atunci, ne-am imaginat ca mânia este ceva rau si ca trebuie sa o evitam.

Mânia nu este ceva rau. Este in regula sa fii mânios. Ceea ce facem cu mânia noastra ar putea să nu fie benefic pentru noi. Asadar, secretul este sa folosim maânia ca pe un instrument cu ajutorul caruia sa facem ca lucrurile sa mearga bine. 

Este extrem de util sa dobandim iscusinta exprimarii mâniei si a disocierii de mânie. Acest lucru nu inseamna controlul cuiva asupra mâniei, sau asa numitul management al mâniei. Ideea nu este ca cineva sa-si controleze mânia, ci sa si-o exprime plenar. Si sa o faca in asa fel, incat sa fie in beneficiul sau si al celorlalti.

O modalitate de a exprima mânia intr-un mod benefic pentru o anumita persoana si pentru ceilalti este rostirea adevarului. Rostirea adevarului este o atitudine benefica, ce elibereaza o energie enorma, atunci cand se refera la ceva ce i-a starnit mânia persoanei respective. Va rog sa spuneti intotdeauna adevarul – dar sa faceti acest lucru prin cuvinte in spiritul pacii.

Va puteti striga adevarul pentru a elibera mânia, dar este de preferat sa nu faceti acest lucru in prezenta altora sau adresandu-l unei alte persoane. Daca strigati cand sunteti in masina, va puteti elibera de mânie, dar faceti-o cand va aflati la stop sau ati oprit masina, altfel ati putea pierde controlul asupra vehiculului. Luaţi o bata de baseball si loviti cu ea un cauciuc pe care l-ati agatat de un copac. Aceasta este o alta modalitate foarte puternica de a va elibera de energia negativa. 

Oricare ar fi modul de a va exprima mânia, nu o suprimati in voi. Mânia reprimata se poate transforma in furie. Exprimarea furiei nu este ceva benefic. Furia este o izbucnirea necontrolata a mâniei. Manifestarea mâniei intr-un mod sanatos, neamenintator si lipsit de agresivitate ne abate de la calea furiei, fiindca mânia este o eliberare de energie, inainte de a fi suprimata. Este nevoie de o mare cantitate de energie pentru a starni si a mentine furia. Ceea ce trebuie sa faceti este sa va eliberati de energia negativa inainte ca ea sa ajunga in acest punct.

Asadar, mânia este o emotie naturala. Nu va suparati pe voi insiva, pentru ca traiti emotia mâniei si v-o exprimati. Mai degraba, acceptati mânia ca pe un instrument care va ajuta sa va eliberati de energia negativa si folositi-l ca atare. 

Cu iubire si imbratisari,
Neale

Niciun comentariu: