joi, 17 martie 2011

COMUNICAREA NE FACE FERICITI


      Un studiu recent explica cauzele fericirii si nefericirii noastre, luand ca si critreiu de cercetare frecventa si tipul conversatiilor in care ne angajam.
      In acest scop, timp de patru zile consecutiv, voluntarii participanti la studiu au fost monitorizati si li s-au inregistrat toate convorbirile purtate cu alte persoane. Cercetatorii au ascultat mai apoi inregistrarile si au clasificat genurile de conversatie in: banale, triviale, scurte si conjuncturale, respectiv subtantiale ca intindere si continut. In plus voluntarii au fost testati in vederea indentificarii trasaturilor de personalitate dominante.
      Raportul de cercetare a fost publicat in Jurnalul de Psihologie Stiintifica din Statele Unite ale Americii si a pus in evidenta concluziile neobisnuite la care au ajuns cercetatorii. Astfel, persoanele preponderent binedispuse isi petrec mai putin timp in singuratate si mai mult timp in compania celorlati, interactionand si comunicand. Cei mai fericiti dintre participantii la studiu in 70% din situatii prefera sa se angajeze in dialoguri fructoase, interesante, comparativ cu persoanele calificate drept nefericite si care prefera de cele mai multe ori sa se retraga, sa se izoleze, de potentiali parteneri de dialog.
      Cercetatorii au fost suprinsi sa constate ca si calitatea conversatiei devine una dintre variabilele responsabile de fericirea sau nefericirea noastra. Fericitii, veselii, optimistii, parta de doua ori mai multe conversatii importante si profunde, pline de inteles, comparativ cu cei situati la nivelul “nefericirii” si doar intr-o treime din totalul dialogurilor se rezuma la comunicari cu caracter strict profesional.
     Mathias Mehl, profesor la Universitatea din Arizona, afirma ca aceste descoperiri sugereaza faptul ca este de preferat sa socializam pe teme de interes comun pentru a avea o viata fericita, decat sa ne izolam si sa ne complacem in a relationa superficial si conjuctural.
      Cercetatorii sublineaza astfel importanta cuvantului structurat si utilizat in dialoguri de profunzime precum si implicatia si importanta comunicarii in realitatea cotidiana ca  premisa a sanatatii psihice.  Ei spun ca la fel cum un discurs despre sine, o prezentare a propriei persoane in fata unui interlocutor poate stabili un anumit grad de intimitate cu acesta si  consolideaza relatia, tot la fel dialogurile pe teme importante, interesante si profunde pot da un sens interactiunii noastre cu ceilalti.


Si acum niste observatii mai mult empirice decat stiintifice adresate in special doamnelor, dar la care e bine sa ia aminte si domnii:

     Femeile imature isi pastreaza agenda complet goala si asteapta sa le sune   un barbat.
     Femeile mature isi fac propriile planuri si ii spun cu gratie barbatului pe care il apreciaza ca este binevenit in acele activitati la care doreste sa participe.

     Femeile imature vor sa-l controleze pe barbatul din viata lor.
     Femeile mature stiu ca, daca barbatul este cu adevarat al lor, controlatul este absolut inutil.

     Femeile imature il "verifica" pe barbatul care nu le-a sunat.
     Femeile mature sunt prea ocupate ca sa observe ca el nu a sunat.

     Femeile imature incearca sa "inlantuiasca" un barbat utilizand sexul.
     Femeile mature stiu ca numai sex-appealul de tip mental poate determina 
     un barbat sa vrea  sa te "inlantuiasca" el pe tine.

     Femeile imature falsifica manifestarile placerii sexuale, ori  asteapta
     cuminti sa termine barbatul ceea ce face el acolo in mod egoist ori 
      prostesc...
     Femeile mature, in aceeasi situatie, spun "Opreste-te", se ridica, se 
     imbraca si pleaca.

     Femeilor imature le este frica de perioadele in care sunt pe cont propriu.
     Femeile mature apreciaza aceste perioade si le utilizeaza ca timp pretios, in care poti realiza mari progrese personale.

     Femeile imature ignora "baietii buni".
     Femeile mature ignora "baietii rai".

     Femeile imature il pot aduce pe un barbat la orgasm.
     Femeile mature il pot aduce pe barbat acasa.

     Femeile imature sunt permanent ingrijorate ca nu sunt suficient de frumoase sau bune pentru un anume barbat.
     Femeile mature stiu ca sunt suficient de frumoase sau suficient de bune pentru oricare barbat.

     Femeile imature incearca sa monopolizeze tot timpul barbatului lor.
     Femeia matura realizeaza ca ii poate oferi linistita spatiul de care are nevoie unui barbat- asta va face timpul petrecut apoi in cuplu  chiar mai placut si special - si pleaca sa se distreze cu proprii prieteni.

     Femeile imature gandesc ca un barbat care plange este un barbat slab.
     Femeile mature ii ofera acestuia un umar pe care sa planga si o batista.

     Femeile imature vor sa fie rasfatate si ii spun asta in mod raspicat barbatului lor.
     Femeile mature ii "arata" barbatului ce inseamna rasfatul si il fac sa se simta suficient de  confortabil ca sa poata raspunde cu reciprocitate fara teama ca-si va pierde "barbatia".

     Femeile imature sunt ranite de un barbat si-i fac pe toti ceilalti barbati sa plateasca pacatele aceluia.
     Femeile mature stiu ca ala a fost doar UN barbat.

     Femeile imature se indragostesc si vaneaza obiectul afectiunii lor  pana in panzele albe, ignorand toate semnalele pe care le primesc si toate realitatile care nu se potrivesc cu iluziile lor dragi.
     Femeile mature stiu ca, uneori, cel pe care il iubesti nu te poate iubi pe  tine si isi vad de viata  lor mai departe, fara amaraciune si furie.

     Femeile imature vor citi aceste randuri si isi vor schimba atitudinea.
     Femeile mature vor citi si transmite mesajul mai departe, altor femei mature. Ceea ce am si  facut - zice femeia din mine.


Niciun comentariu: